TECHNIK FARMACEUTYCZNY to osoba, która wspiera farmaceutę podczas pracy w aptece. Ma podstawową,
niezbędną wiedzę z zakresu farmacji, potrafi określać właściwości leków, wskazywać właściwy sposób
ich zażywania oraz przechowywania, jest w stanie udzielić pierwszej pomocy przedmedycznej. Do zadań
technika farmaceutycznego należy w szczególności sporządzanie i wytwarzanie produktów leczniczych
oraz prowadzenie obrotu produktami leczniczymi, wyrobami medycznymi, suplementami diety i środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz innymi produktami dopuszczonymi do obrotu
w aptece. Technik farmaceutyczny w aptece ściśle współpracuje z farmaceutą i pozostaje pod jego nadzorem.
Absolwent szkoły posiadający dyplom technika farmaceutycznego może podejmować pracę w:
Aptekach szpitalnych
Aptekach ogólnodostępnych
Punktach medycznych
Hurtowniach farmaceutycznych
Sklepach zielarsko-medycznych, zielarsko-drogeryjnych
Sklepach specjalistycznych zaopatrzenia medycznego
Zakładach przemysłu farmaceutycznego i kosmetycznego
Zakładach przetwórstwa zielarskiego
Laboratoriach chemicznych przemysłu chemicznego, zielarskiego i spożywczego
Laboratoriach naukowo-badawczych i innych laboratoriach kontrolnych
Przedmioty nauczania w cyklu kształcenia:
organizacja działalności zawodowej technika farmaceutycznego
język obcy zawodowy dla zawodu technik farmaceutyczny
kompetencje personalne i społeczne
podstawy anatomii
propedeutyka zdrowia
pierwsza pomoc
produkty kosmetyczne
język migowy
podstawy farmacji stosowanej
technologia postaci leków
farmakologia
analiza leków
farmakognozja
analiza produktów leczniczych
apteka szkoleniowa
świadczenia farmaceutyczne
![](https://mspmm.edu.pl/wp-content/uploads/2023/05/Projekt-bez-tytulu-3.png)
CZAS TRWANIA NAUKI:
2,5 roku – 5 semestrów
FORMA: dzienna
LICZBA GODZIN TYGODNIOWO:
25 + 3 godziny wf
Praktyka zawodowa:
210 godzin
Egzamin zawodowy w kwalifikacji:
MED.09 Sporządzanie i wytwarzanie produktów leczniczych oraz prowadzenie obrotu produktami leczniczymi, wyrobami medycznymi, suplementami
diety i środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz innymi produktami dopuszczonymi
do obrotu w aptece na podstawie przepisów prawa –
odbywa się pod koniec V semestru